tren spre corabia

Înapoi la ştiri despre Corabia

Miliarde pierdute pentru inima oraşului Corabia

Clădirea în care se află Muzeul de Istorie şi Casa de Cultură Corabia ar putea intra într-un top al celor mai scumpe şi rapide tranzacţii imobiliare înregistrate vreodată în micul oraş de la Dunăre. În doar cîteva ore, imobilul a fost retrocedat, dar şi cumpărat de primărie pe o sumă deloc de neglijat: 420.000 de euro.

Primarul din Corabia are o justificare pentru graba suspectă. „În momentul în care pierdem casa de cultură, oraşul pierde cel mai semnificativ monument al oraşului“ spune primarul Teodor Barbu.

Imobilul, terminat la începutul secolului trecut, a aparţinut lui Cosma Constantinescu, un mare afacerist din zonă. În martie 2008, Consiliul Local Corabia a votat o horărîre prin care aproba cumpărarea imobilului. Însă la acea vreme, imobilul nu era retrocedat către cei care îl revendicaseră.

În 30 octombrie 2008, Consiliul Local a votat o altă hotărîre iniţiată de primar, şi anume constituirea unei comisii de negociere a condiţiilor de cumpărare a Casei de Cultură. Atenţie! Imobilul nu fusese încă retrocedat!

Abia o lună mai tîrziu, în 26 noiembrie 2008, printr-o dispoziţie a primarului, clădirea ajungea în proprietatea celor care îl revendicaseră.

Antecontractul de vînzare cumpărare a fost semnat în aceeaşi zi în care imobilul a fost retrocedat de primar, pentru suma de 420.000 de euro, din aceşti bani fiind plătiţi pe loc 131.000 de euro, echivalentul a 5 miliarde de lei vechi.

Acoperirea din punct de vedere legal a venit după două zile de la încheierea antecontractului de vînzare cumpărare. Într-o şedinţă de Consiliu Local organizată fulger în data de 28 noiembrie 2008, s-a votat procedura de vînzare, dar şi plata celor 420 de mii de euro.

Şi încă ceva! Toate aceste hotărîri de Consiliu Local au fost avizate favorabil de Serviciul Contencios al Prefecturii Olt.

Gheorghe Iorga, inspector la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Olt arată cum s-au pierdut cele cinci miliarde de lei.

„În antecontract era trecută acea clauză, că dacă pînă la data de 30.04.2009, nu achită întreaga sumă, la care au căzut de comun acord privind vînzarea, pierd această sumă care reprezenta avansul tranzacţiei“ a declarat inspectorul.

Acum, tranzacţia este suspendată. Primăria trebuia să plătească restul de bani pînă la sfîrşitul lunii aprilie, bani pe care nu i-a avut însă.

„Din punctul meu de vedere, contractul a fost făcut prost, pentru că în momentul în care faci un contract trebuie să ai asigurată sursa financiară, nu închei contracte doar în baza unor discuţii“ spune Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt.

Direcţia Judeţeană de Cultură se laudă că la intervenţiile făcute de ei situaţia este salvată pentru moment. Potrivit primarului, în următoarele săptămîni se va stabili un termen final în care consiliul local trebuie să găsească banii, iar moştenitorii să îşi pună la punct documentele. Dar de unde vor veni banii?

Teodor Barbu, primarul din Corabia şi-a pus speranţa în mai marii de la Ministerul Culturii, care l-au trimis la Direcţia de Cultură Judeţeană Olt. „Am apelat la senatorul Toma, senator de PSD de Olt, mi-a promis că mă ajută şi că mă rezolvă, dar nu s-a rezolvat nimic“ spune Barbu.

Preşedinte Consiliului Judeţean Olt susţine că nu există fonduri necesare pentru a sprijini Consiliul Local Corabia să achiziţioneze Casa de cultură Corabia.

Bugetul judeţului este mic, monumentul este de categoria B, adică de interes local, deci să se descurce primăria! Din experienţa ultimelor luni însă ne permitem să prezicem că inima culturală a oraşului Corabia ar putea să facă infarct în curînd.

Comentarii

mabuse a scris vineri, 21 ianuarie 2011 la 18:24:
ma intereseaza doar dpv sentimental ce se mai intampla in orasul in care m-am nascut si crescut. sunt plecat de peste 40 de ani din oras si recunosc ca ma intorc cam din 5 in 5 ani. surprinzator nu ma surprinde(!) nimic. intorcandu-ma, parca timpul a stat in loc. pe b-dul(acum) carpati trotuarele pastreaza inca dalele cu care a fost pavat acun 35 de ani. sa tag o concluzie!? daca nu s-a schimbat pavajul, insemna ca nu s-au schimbat nici oamenii. ma surprinde (oare de ce, ca asta este caracteristica de baza a romanului?!!) ca orasul are o istorie cu care se poate mandri, din care poate crea un brand, faptul ca autoritatile ALESE nu speculeaza acest lucru minor spre a da o `culoare` orasului. PACAT! s

Badu a scris duminică, 9 ianuarie 2011 la 23:15:
ma pis pe ea de casa de cultura! Corabia are nevoie de apa curenta pavele asfaltare blocuri locuri de munca , fabrica de melana,tabacaria , nu de o amarata de casa de cultura. Ma doare undeva de ea si semnificatia ei.420 000 euro:)) cat de prost sa fi sa dai atatia bani pe o casa :))

NUCA a scris marţi, 6 aprilie 2010 la 17:56:
Contractul nu a fost facut "PROST "ci a fost facut de isteti ptr. naivi.Ati solocitat o ancheta asupra conditiilor in care s-au facut si s-au desfacut itele ? Ce s-a intimplat cu moara din Dasova ? Era o cladire ft.veche , un punct de referinta al orasului.Cine s-a impiedicat de ea ? Mai aveti sa distrugeti multe , d-lor consilieri si d-le primar . Ginditi-va ce bine este situata vechea policlinica , actuala biblioteca , ce teren , nu ? Sau gradina de vara . Sa va mai dau idei ? Nu. Sigur o sa-mi propuneti un post de consilier .

comentarii a scris marţi, 15 decembrie 2009 la 11:46:
http://corabiaolt.blogspot.com/

Paul a scris luni, 7 decembrie 2009 la 21:17:
Ce se mai intimpla cu casa de cultura?

anonim a scris sâmbătă, 14 noiembrie 2009 la 15:38:
putzin frate


Informaţii utile

Casa de cultură
Cuza Vodă 65
tel. 0249-561.233

Poliţia Corabia
Bibescu Vodă 3
tel. 0249-561.121

Primăria Corabia
Cuza Vodă 54
tel. 0249-560.703

Spitalul orăşenesc
Carpaţi 116
tel. 0249-563.171

Gara Corabia
Trecerea Dunării 39
tel. 0249-561.235

Administraţia Finanţelor Publice
C.A. Rosetti 64
tel. 0249-561.376