tren spre corabia

Înapoi la ştiri despre Corabia

Spitalul din Corabia îşi aşteaptă sfîrşitul

Spitalul din Corabia este pe marginea prăpastiei şi apelează la mila celor aproximativ 30 de primării din zonă pentru susţinere financiară, după ce salariile au fost deja micşorate cu 12% şi s-a renunţat la un contract. Cum bani nu sînt, se întrevede doar desfiinţarea.

Spitalele din judeţ, cu excepţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, lovite de noul contract semnat la sfîrşitul lunii trecute cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt, caută cu disperare soluţii pentru a-şi administra eficient bruma de bani şi a scăpa de faliment. La Corabia, unde spitalul de rang IV primeşte, după noul contract, doar 460.000 de lei, faţă de necesarul lunar de 600.000, s-a trecut deja la tăieri de salarii. „Am fost nevoit să închei acte adiţionale la contracte pentru a micşora salariile, astfel încît la eventualele acţiuni în instanţă să fim acoperiţi. Avem personalul la minimum din normativ. Nu putem concedia pe nimeni, aşa că a fost singura soluţie. Am mai tăiat din cheltuieli, am renunţat la serviciul de curăţenie, care era externalizat şi plăteam contract, stabilind să facem dezinsecţiile cu oamenii noştri. Căutăm şi alte soluţii, însă nu ştiu dacă vom scăpa cu bine. Acum ne ducem cu mîna întinsă la primăriile din zonă, care, dacă ne-ar da măcar 5.000 de lei pe an, nu pe lună, tot ar fi ceva. Primăria Corabia cu ce să ne ajute? Poate cu o vorbă bună", a declarat managerul Mihai Dorcu.

Unitatea sanitară din Corabia este una dintre cele mai vitregite prin noul contract, o diminuare cu 17% a bugetului de anul trecut intervenind doar prin faptul că a fost încadrată în gradul IV de competenţă. S-a adăugat scăderea din necontractarea serviciilor pe care spitalul s-a angajat că le face, iar datele de anul trecut arătau că este posibil, însă CJAS a spus simplu că nu are bani pentru a plăti mai multe servicii, s-a mai tăiat din numărul de paturi... Se caută în continuare soluţii, însă posibilitatea de a diminua semnificativ cheltuielile, cel puţin pe timp de iarnă, ar fi schimbarea sistemului de încălzire, centrala funcţionînd cu combustibil lichid şi încărcînd foarte mult notele de plată către furnizori. „O centrală pe gaze nu putem monta, pentru că noi n-avem gaze în Corabia. Secţiile nu le putem comasa, pentru că este spital, vorbim de circuite funcţionale, nu sîntem acasă să ne strîngem într-o cameră pînă trece iarna. În plus, spitalul este de tip pavilionar, funcţionează în patru clădiri, aşa că vă daţi seama cam ce înseamnă. Noi ne străduim să economisim cît putem, însă sîntem în situaţia de a amîna la plată furnizorii. Şi cum fără curent nu putem rămîne, vom amîna mai întîi furnizorii de medicamente, pentru că sînt mai mulţi şi sînt sume mai mici. Viitorul însă, la politica dusă acum, este desfiinţarea", a spus managerul Dorcu.

Spitalul, care se confruntă deja cu probleme financiare, cînd la nivel de judeţ sînt spitale care mai trăiesc din economii, are de recuperat 900.000 de lei, în contul serviciilor efectuate în noiembrie şi decembrie trecut, cînd CJAS a contractat atît cît să nu spună că nu a dat un leu unităţii.

Comentarii

yuliana a scris miercuri, 28 decembrie 2011 la 19:43:
trebuie sai multumim domnului ginu cococi ca nea salvat spitalu alfel eram vai de noi.va multumim domnule cococi sper ca acum sasi dea lumea seama ce om santeti.si ca amem un om care se mai gandeste si la noi.


Informaţii utile

Casa de cultură
Cuza Vodă 65
tel. 0249-561.233

Poliţia Corabia
Bibescu Vodă 3
tel. 0249-561.121

Primăria Corabia
Cuza Vodă 54
tel. 0249-560.703

Spitalul orăşenesc
Carpaţi 116
tel. 0249-563.171

Gara Corabia
Trecerea Dunării 39
tel. 0249-561.235

Administraţia Finanţelor Publice
C.A. Rosetti 64
tel. 0249-561.376